Sklizeň česneku – jak poznat kdy sklízet

Přejít na sušení a zpracování česneku

V Česku se česneku sklízí většinou během července, nejčastěji zhruba tak v polovině. Často se ovšem musíme přizpůsobovat počasí, když zrovna prší. 

Není dobré sklizeň česneku příliš odkládat, protože ten se později začíná rozpadat a takový česnek je téměř neprodejný.

Je sice vhodný na výsadbu na další rok, ovšem vzhledově nepůsobí hezky a pravděpodobně ho neprodáte.

Pokud si nejste jistí, zda už je vhodná doba, můžete česnek zkontrolovat a vytrhnout jen jednu hlavičku.

Podle toho zhruba poznáte, jestli už česnek dozrál. Další metodou je počkat, dokud nezačnou listy česneku „polehávat“, pak už je čas.

Zpracování česneku – sušení a jeho uskladnění

Jakmile česnek sklidíte, je vhodné ho uskladnit na suché a větrané místo, kde může doschnout.

Listy na česneku můžete nechat a dočistit ho až později.

Závěrečné čištění by mělo vypadat tak, že odříznete česnek asi 5 centimetrů odshora, necháte tam tedy kousek stonky, odříznete kořeny a celou hlavičku česneku očistíte od zbytků hlíny.

2 komentáře

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *